Picture of Melvin Abbringh

Melvin Abbringh

Verhoog de conversies van jouw bestaande klanten met wel 200%

De meeste bedrijven zijn continu op zoek naar nieuwe klanten en gebruiken hiervoor het grootste gedeelte (of sterker nog: alles) van hun marketingbudget. Zonde! Naast het binnenhalen van nieuwe klanten is het belangrijk om bestaande klanten niet uit het oog verliezen.

 

Nieuwe klanten zijn natuurlijk mooi, maar als je de waarde (customer lifetime value) van jouw bestaande klanten kunt verhogen, heb je daar veel meer aan op de langere termijn. Bovendien zijn deze conversies ook een stuk goedkoper dan wanneer jij je op nieuwe klanten blijft richten. Dat betekent een fijne kostenbesparing en daarnaast een betere ROI (Return On Investment).

Customer Lifetime Value | Wait.. what?!

De customer lifetime value kan volgens Huddle gezien worden als een uitgebreide versie van de ROI. De ROI wordt berekend door de opbrengst te delen door de kosten en te vermenigvuldigen met 100%. Maar bij het berekenen van de customer lifetime value wordt ook rekening gehouden met de periode waarover de klant aankopen bij jou doet.

Oke, het is dus erg voordelig om deze waarde van de klant te verhogen. Maar hoe?

Eerst vragen we ons af of er relevante en aanvullende goederen zijn binnen het businessmodel die men bovenop de bestaande aankoop (of opnieuw) kan aanschaffen. En vervolgens, hoe we dit in een strategie kunnen verwerken binnen de Social Advertising campagne.

1. Cross-selling | Aanvullen

We kunnen via een goed ingerichte Facebook Pixel op jouw website zien of mensen een aankoop hebben gedaan. Via de  Pixel hebben we de mogelijkheid om de activiteiten van deze kopers op jouw website te tracken tot 180 dagen na hun laatst gemeten activiteit. Op basis van deze informatie kunnen we weer een stap toevoegen in jouw Social Advertising campagnes.

We kunnen de productcatalogus van jouw campagne namelijk zo inrichten dat er na verloop van tijd aanvullende producten worden getoond aan jouw bestaande klanten: dit heet cross-selling. Deze producten zijn een aanvulling op de eerdere aankoop en noemen we daarom complementaire goederen. We kunnen de tijdsperiode tussen beide Ads instellen op een zelf gekozen tijdsperiode.

➔  Stel dat een jong gezin zojuist een nieuwe Full HD televisie bij een elektronicazaak heeft gekocht. De zaak kan dan 30 dagen na hun aankoop (en na het nieuwe salaris 😉) de kopers Ads laten zien van een home cinema set met de strekking ‘En.. blij met jullie kwalitatief Full HD beeld? Tijd om jullie eigen thuisbioscoop ook van het beste geluid te voorzien!’

 

Kortom, een persoonlijke en (waarschijnlijk) rendabele boodschap.

1Tekengebied 1-82

➔   Een ander voorbeeld van cross-selling vanuit onze gratis Tips & Tricks download 6 do’s om extra omzet uit jouw klanten te genereren.

2. Deep-selling | Reminder

In het geval van deep-selling gaan we hetzelfde product na verloop van tijd weer proberen te verkopen. We kunnen namelijk inschatten wanneer het aangeschafte product op is. Via de metingen van de Facebook Pixel (zoals de aanschafdatum en de hoeveelheid van het product) maken we een inschatting wanneer het tijd wordt om deze mensen jouw Ads te laten zien.

➔  Stel: wij zijn een koffie & thee-retailer en verkopen koffiecups. We kunnen via onze database zien dat een groep mensen 20 dagen geleden een verpakking met 30 ‘Colombia-koffiecups’ heeft gekocht. We gaan er voor nu vanuit dat deze mensen een cup per dag verbruiken (dit gemiddelde berekenen we op basis van gegevens uit de database). Tijd dus om deze personen in het meest geschikte tijdvenster Ads te laten zien waarin we hen herinneren aan het bestellen van een nieuwe voorraad cups. Zo hoeft deze groep klanten nooit meer zonder hun geliefde Colombia-koffie te zitten.

Belangrijk hierbij is natuurlijk wel dat de FB Pixel goed is ingesteld. Even een reminder nodig? Check onze gratis download uit de Tips & Tricks serie 6 tricks om het meeste rendement uit de FB Pixel te halen om hem op jouw website zo optimaal mogelijk in te richten.

3. Reactivatie | Value laten stijgen

Dan rest ons nog de groep mensen die ooit een aankoop deed maar al een tijd niets meer van zich heeft laten horen. Het zijn dus klanten waarvan de customer lifetime value erg laag is geworden door verloop van tijd. Door hen een aanbod te doen die zij niet kunnen weigeren, kun je deze personen reactiveren en de value laten stijgen waardoor jij weer meer terug krijgt voor jouw geïnvesteerde marketingbudget.

➔   Je zou in het geval van de koffiecups hierbij kunnen aannemen dat de consument die vier maanden geleden de cups bij jou kocht ergens anders een beter aanbod heeft gevonden. Door deze groep te targetten in jouw Social Ads Campagne en hen een goed aanbod te doen, kun je hen reactiveren in het doen van een aankoop.

 

Een optie hiervoor is bijvoorbeeld het geven van een bulkvoordeel (500 cups voor €375 i.p.v. €475 euro) of een cadeau geven bij minimale besteding (zoals een opbergrekje voor de cups). Aangezien de orderwaarde (absolute marge) wat groter is, kun jij het je ook beter veroorloven een (weggeef)actie in te zetten.

Kortom, genoeg profijt te behalen uit bestaande klanten. Je hebt immers ook al moeite gestopt in deze groep, waarom zou je er niet jouw voordeel mee doen? Ik hoor graag hoe dit voor jou heeft gewerkt. 

Mocht je meer willen weten over of horen hoe dit voor jou kan werken? Ik denk graag met je mee. Neem hier contact met ons op – je mag natuurlijk ook appen via de WhatsApp button linksonder in het scherm. Je kunt ook nog even onze Tips & Tricks checken zodat je nog even verder kunt lezen of direct aan de slag kan.

Melvin

Deel deze blog