Picture of Lauren Josephine Gevers

Lauren Josephine Gevers

Zó bereid jij jouw Ads perfect voor op de feestdagen

Afgelopen dinsdag waren we aanwezig bij het Facebook Event over de Holiday Marketing Guide 2019. Een waardevolle seminar met veel inzichten en bruikbare tips voor het komende feestseizoen. Hoe kun jij jouw advertising strategie optimaal voorbereiden op de feestdagen? We vertellen het je.

We beginnen met het onderzoek van Facebook waaruit een aantal trends in het consumentengedrag tijdens de feestdagen zijn gebleken.

Trend 1 | De kerstaankopen beginnen eerder

Maar liefst 43% van de consumenten in 2018 begon al in begin november (of zelfs eerder) met het kopen van cadeaus. Een unieke kans dus om goedkoop doelgroepen op te bouwen, aangezien concurrentie biedingen vaak nog uitblijven tijdens deze periode. Bovendien zijn consumenten geneigd om in de vroege periode grotere en duurdere aankopen te doen. Een interessante gebeurtenis omdat de CPM hier natuurlijk veel lager is dan in de ‘drukke’ periodes. 

Bron: Facebook Global Holiday Study”—A Facebook IQ commissioned online study by Ipsos, Jan 2019

Trend 2 | Kopers tolereren geen slechte koopervaringen meer

Aangezien de meeste consumenten al via meerdere kanalen ge-engaged hebben met een merk voordat ze een aankoop doen, zullen ze mindere koopervaringen niet snel voor lief nemen. Met name tijdens de feestdagen, de periode waarin iedereen druk is, ervaren mensen vaak nog problemen met online shopping via de telefoon. Probeer daarom dus de online mobile shopping ervaring zo prettig mogelijk in te richten. Mobile first! 

Trend 3 | Etalage kijken verschuift naar Stories

De Stories-plaatsingen op Facebook en Instagram krijgen een belangrijke functie in het winkellandschap. Tijdens het Facebook onderzoek gaf 62% van de mensen aan geïnteresseerd te zijn geraakt in een merk of product na het te hebben gezien in Stories. Consumenten halen hier graag inspiratie en nieuwe ideeën op. En aangezien Stories schermvullend van formaat zijn, een mooi middel om branding op los te laten.

Statics feestdagen
Bron: Facebook IQ, ‘Facebook Stories’ conducted by Ipsos Oct, 2018

Trend 4 | Maar consumenten blijven graag in-store shoppen

Hoewel de wereldwijde E-commerce blijft groeien, beslaat het nog maar 15% van de totale retailmarkt. Met name tijdens de feestdagen zoekt men toch graag de fysieke winkels op om producten in het echt te kunnen zien.

 

Daarnaast geeft men aan de ambiance van het winkelen voor de feestdagen en het tijd doorbrengen met familie ook belangrijke redenen te vinden om fysiek te blijven winkelen. Met name voor Omnichannel dus een uitgewezen kans! Geen fysieke winkel? Probeer dan wel punten als sfeer en ambiance in het achterhoofd te houden wanneer je een content creëert voor jouw campagne.

Trend 5 | Grote shopping evenementen gaan de wereld over

Het shoppen tijdens Black Friday en Cyber Monday nam de afgelopen tijd al flink toe, maar Singles’ Day (11:11) komt naar voren als een van de meest toegenomen (online) winkel dagen. Een feestdag overgevlogen vanuit China, welke in het teken staat van zelfwaardering en jezelf trakteren op cadeaus.

 

Even een feitje tussendoor – Alibaba introduceerde 11:11 als shopping day in 2009. met een omzet van ongeveer 6 miljoen dollar is het nu de grootste shopping day van de wereld. Laat deze dag dus niet aan je voorbij gaan!

Kalender

Een kort overzicht van festiviteiten dit najaar waar je op in kunt spelen met acties en advertising:

Planning

September – oktober | Opbouw

In de periode van september – oktober is het slim om de holiday campagnes op te bouwen. Wij zijn zelf nu ook volop bezig met het shooten van video content en het invullen van de holiday-funnels.

 

Tijdens deze fase kun je je goed focussen op de branding en het creëren van awareness van de producten en acties. Mensen beginnen namelijk tijdens deze periode al te kijken wat ze willen voor zichzelf en voor anderen. Men tagt elkaar en deelt suggesties. Bovendien shopt ook iedereen voor elkaar dus de gebruikelijke targeting keuzes op geslacht en leeftijd kun je even over de boeg gooien. Daarnaast is dit een perfect periode voor het testen van strategieën zodat de ideale strategie staat wanneer de drukte nadert. 

 

November – december | Push jouw sales naar een hoogtepunt

November t/m december wordt gezien als de piekperiode van het holiday seizoen waarin de meeste aankopen worden gedaan. Maar waarin ze ook het meest gepushed worden. Tijdens deze periode is het tijd om de sales campagnes te introduceren. Er gaat nu veel aandacht naar kortingen en aanbiedingen.

 

Denk er daarom aan om de campagnes goed bij te sturen. Wij kiezen er bijvoorbeeld voor om tijdens de sale periode content aan te passen, budgetten te verhogen en engagers- en remarketing-campagnes over een langer tijdsvenster te trekken.

 

Januari | Aftersales

In januari start de aftersales fase van de feestdagen. Hierin spelen up- en cross-sell campagnes een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld ook aan cadeaubonnen die ontvangen zijn tijdens de feestdagen. Nu is de tijd om de mensen te inspireren en overtuigen van wat ze met die bonnen bij jou krijgen. 44% Van de ondervraagde consumenten geeft aan in januari te shoppen omdat ze dan vaak kunnen profiteren van de toenemende seizoenskortingen.

 

Ook is januari een goed moment om nieuwe producten en collecties te lanceren met speciale aanbiedingen; het oude assortiment is nu vaak wel bekend. 

Content

Ook op het gebied van content is het aan te raden om goed in te spelen op de feestdagen- en vakantieperiode. Hier een aantal handige tips om mee te nemen tijdens het creeën (of uitbesteden) van content:

   • Campagnes die statische visuals combineren met video bereiken een gemiddelde conversiestijging van 17% ten opzichte van campagnes die zich beperken tot alleen statische visuals of alleen video’s
   • Maak veel gebruik van dynamische Ads en Ads met speciale feestelijke overlays
   • Post organische berichten die interactie uitlokken (‘Wie zou dit graag onder de kerstboom vinden?’)

   • Stories met poll-opties (‘Voor wie is het makkelijker om cadeaus te vinden? Mannen of vrouwen?’)

   • Ads met influencers die vertellen over hun plannen, aankopen en trends omtrent de feestdagen

   • Content richten op het maken van herinneringen en tijd met elkaar doorbrengen i.p.v. losse producten. Probeer gevoel en sfeer over te brengen in plaats van productdetails.

We horen graag of bovenstaande trends en tips voor jou van toegevoegde waarde zijn geweest en hoe jij dit hebt aangepakt. Laat het ons weten als we je verder kunnen helpen met bovenstaande of andere vlakken van Social Advertising! Klik hier om met ons in contact te komen.

👋

Deel deze blog