Melvin Abbringh

Melvin Abbringh

Social Ads vs. TV Commercials

Onlangs zag ik een nieuwsbericht waarin stond dat videostreaming de traditionele TV voor het eerst heeft ingehaald. Door dit bericht leek het me leuk om Social Advertising eens te vergelijken met het adverteren op traditionele televisie. Hieronder zet ik het een en ander op een rijtje. Aangezien wij binnen WindroseHQ vooral werken met Social Advertising, schrijf ik het vooral vanuit de voordelen van deze manier van adverteren.

✓ Aanzet tot actie

Wat in mijn ogen een belangrijk voordeel is, is dat je bij advertenties via Social de kijker van de advertentie direct aan kan zetten tot een bepaalde (online) actie op zijn of haar device. Wanneer iemand de advertentie ziet, zit je immers al op een telefoon, computer of tablet waardoor de actie – bijvoorbeeld het bezoeken van een website – veel makkelijker is vergeleken met een advertentie op televisie.

✓ Doelgroepbepaling

Via TV kan je per zender de doelgroep bepalen en kan je daarnaast bepalen bij welk programma je adverteert, wat de doelgroep ook weer kan verkleinen/relevanter kan maken.

 

Binnen Social Advertising heb je zoveel meer mogelijkheden om de voor jou meest relevante doelgroep te targetten. Ook kan je vervolgens inzien hoe de advertenties presteren per doelgroep. Zo is het mogelijk om te targetten op demo- en geografische gegevens, zoals leeftijd, geslacht en woonplaats. Maar je kunt nog zoveel dieper gaan.

 

Een voorbeeld: wanneer we de gegevens van jouw beste klanten uploaden, kan Facebook hier een grotere doelgroep van maken met mensen die lijken op de door jou geüploade klantprofielen (dit heet dan een look-a-like audience). Hierbij wordt er dan automatisch gekeken naar de demo- en geografische gegevens maar ook naar het (online) gedrag van de gebruikers voordat ze de aankoop bij jou hebben gedaan. Check onze gratis download uit de Tips & Tricks serie ‘6 gouden regels voor het maken van winstgevende doelgroepen‘ waarin we hier meer over vertellen.

➔  Het is natuurlijk geen toeval dat wanneer jij online naar nieuwe schoenen aan het kijken bent, dat je vervolgens verschillende advertenties te zien krijgt van vergelijkbare schoenen(merken).

✓ Videodoelgroepen

Wij zetten bij onze Social Advertising campagnes over het algemeen het liefst video in. Dit heeft verschillende redenen:
      • Video trekt sneller de aandacht van een gebruiker: je kunt jouw boodschap verpakken in beeld, tekst en geluid.  Doordat er meerdere zintuigen geprikkeld worden, kan men jouw video beter onthouden.
      • In een video kan je meer beelden, informatie en details kwijt over een desbetreffend product/dienst
      • Eén van de grootste voordelen van de inzet van video op Social is dat je de engagement met de video bij kan houden en hier vervolgens weer nieuwe acties op kunt ondernemen.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om een nieuwe doelgroep te maken van iedereen die jouw video minimaal 3 seconden heeft bekeken. Daarnaast kan je aan deze doelgroep een bepaalde tijdsperiode koppelen. Je kan daardoor dus een nieuwe doelgroep maken van mensen die in de afgelopen 7 (of zelfs 365!) dagen 3 seconden of langer naar jouw video(s) hebben gekeken. Vervolgens kan je deze doelgroep in jouw funnel gebruiken en ze opnieuw targetten met een andere advertentie.

✓ Influencers

Op televisie wordt natuurlijk veel gebruik gemaakt van bekendheden die in reclames spelen of die reclame maken voor bijvoorbeeld een product in een programma. Dit is ook op Social eenvoudig te doen en aan te raden. Uit een onderzoek van Google blijkt dat 4 op de 10 millennials aangeeft dat hun favoriete influencer hen beter begrijpt dan hun eigen vrienden.

 

Heeft jouw bedrijf al samenwerkingen met zogeheten influencers? Test het dan eens om Ads te maken met hun content die speciaal is afgestemd voor het adverteren op Social. Op deze manier combineer je de autoriteit en de invloed van de influencer met jouw bedrijf en met de kracht van Social Advertising. Hier zijn hele goede resultaten mee te behalen. Het is dan wel belangrijk dat je met (het management van) de influencer ook goed afstemt dat je binnen Social Advertising gebruik gaat maken van het beeldmateriaal.

✓ Meetbaar

Eén van de belangrijkste verschillen die blijkt uit ‘Social Advertising VS. Adverteren op TV’ is de meetbaarheid. Met de Facebook Pixel kunnen we alle informatie over de resultaten van jouw campagnes op Facebook en Instagram meten. Je kunt precies achterhalen waar de traffic vandaan komt en welke acties deze groep vervolgens uitvoert op jouw website.

 

Binnen Social Advertising is de Cross Device Tracking ook erg sterk. Dit is het meten van gebruikersgedrag over verschillende apparaten heen. Omdat een gebruiker vaak al op al zijn devices ingelogd is in zijn Social Accounts, kunnen acties eenvoudig aan meerdere apparaten gekoppeld worden. Via TV is het een stuk lastiger om op deze manier te meten.

✓ Aantal Ads

Via TV laten de meeste bedrijven slechts één Ad-variant een X aantal dagen zien. Via Social Advertising heb je de mogelijkheid om zoveel Ads als jij zelf wilt te maken en deze tegen elkaar te testen om te kijken welke variant het beste resultaat oplevert. Afhankelijk van jouw mediabudget en data kun jij hier zo ver in gaan als je zelf wilt!

➔  In mijn ogen is 60/70% van het resultaat de kwaliteit van het concept die je laat zien en is de andere 30/40% afhankelijk van de campagnesettings, zoals doelgroepbepaling.

Op deze manier kunnen de verschillen in de concepten enorm zijn en uiteindelijk bepalen of je wel of niet succesvol bent op het gebied van Social Advertising.

Kortom, je kunt via Social Ads mensen sneller aanzetten tot actie, hebt veel meer opties voor het bepalen en aanmaken van doelgroepen, kunt je voordeel halen uit influencermarketing, het is beter meetbaar, je kunt veel meer Ads aanmaken en testen om vervolgens nader bepalen welke het meeste rendement oplevert. Nog niet overtuigd? Misschien moeten we dan toch is kennismaken!

 

Melvin

Deel deze blog