Picture of Lauren Josephine Gevers

Lauren Josephine Gevers

Ben jij ook ge-pin-teresseerd?

Pinterest is vrij nieuw op de advertising markt voor sociale mediakanalen. Sinds april dit jaar is het platform voor alle adverteerders opengesteld. Het ‘jonge karakter’ van het platform kan vele voordelen bieden als aanvulling op jouw Social Advertising Campagne. Ontdek hieronder wat Pinterest voor jou op kan leveren!

Pinterest is lange tijd gezien als het zwarte schaap van de Social Media-familie. Terwijl het inmiddels in Amerika al is uitgegroeid tot het op drie na meest populaire social media platform. Ter kennisgeving:

  • Wereldwijd heeft Pinterest zo’n 250 miljoen actieve gebruikers
  • Welke verantwoordelijk zijn voor 175 miljard pins (afbeeldingen);
  • Het platform biedt op dit moment 734.000 dagelijkse Nederlandse gebruikers

Voordeel: goedkoper | lage CPM & CPC

Het platform werd echter langere tijd alleen op organische manier gebruikt (wat ook zeer interessant is). Doordat het advertentieplatform nog niet zo lang opengesteld is, zijn er nog niet veel adverteerders die er gebruik van maken. Tijd om er als een van de eersten bij te zijn! 

Mede door het jonge karakter is het verkeer ten opzichte van andere sociale mediakanalen relatief goedkoop. Uit eigen onderzoek blijkt dat de CPM (Costs per 1000 Views) & CPC (Costs per Click) 50% – 70% lager zijn ten opzichte van collega-social media kanalen.

Voordeel: Wees zichtbaar | Al voor de aankoopfase

De zogeheten Pinners bevinden zich nog vaak in de oriëntatiefase waarin ze op zoek zijn naar inspiratie en ideeën. Wanneer je dit linkt aan de funnel dan staat deze groep dus vrij hoog in de ‘trechter’. Eigenlijk nog boven de awareness/prospecting fase. Veel gebruikers zijn zich (nog) niet bewust van het feit wat ze zoeken en willen.

Je bent als adverteerder dus al voordat je wordt gezocht zichtbaar bij jouw doelgroep! Dit blijkt ook uit onze conversiepercentages. Het platform is ideaal voor brand awareness, maar minder voor directe sales. Ons advies is daarom ook om je dan in eerste instantie niet op keiharde sales te focussen.

Voordeel: Naamsbekendheid | Creëer zelf interesse

Door de uitgebreide advertentie opties en targeting mogelijkheden kun je een groot bereik en daarmee ook traffic creëren. Pinterest is dus een belangrijke aanvulling in jouw Social Advertising als het gaat om naamsbekendheid. 

Door gebruikers te inspireren en op ideeën te brengen met jouw content, creëer je als het ware zelf de interesse naar jouw product. Wanneer gebruikers jouw Pins dan ook nog opslaan of delen, weet je dat je het goed doet en stijgt jouw brand awareness alleen maar meer.

Zo heeft een van onze klanten niet een directe stijging van aankopen gezien door gebruik te maken van Promoted Pins, maar is de vraag naar productcatalogi wel flink gestegen. De daadwerkelijke interesse stijgt dus flink en de relevante doelgroep groeit. Mensen raken geïnspireerd door een dergelijke catalogus en daarnaast vergroot de naamsbekendheid.

Mogelijkheden

In Nederland zijn er momenteel vier verschillende opties voor Promoted Pin. Ook zijn er meerdere targetingopties. Zo kunnen we targetten op interesses en zoekwoorden en kunnen bestaande klantdata daarnaast als basis nemen. Om een idee te krijgen van hoe advertising via Pinterest gaat, hierbij de vier opties uitgelegd:

– Promoted Pins: Pins die precies lijken op gewone Pins, alleen een klein ‘Gesponsord door’-label bevatten. Ze worden geboost en getarget om meer bereik te vergaren. Gebruikers kunnen ze – net zoals bij gewone pins – bewaren op borden, delen en erop reageren. Wanneer de Pin gedeeld wordt, verdwijnt het ‘Gesponsord’-label zelfs terwijl de Pinner wel direct naar jouw opgegeven landingspagina wordt geleid.

Bron: Pinterest

– Promoted Carousels: Een slider van 2 – 5 pins welke net zoals een gewone pin wordt weergegeven. Onderaan de pin staan een aantal bulletpoints om aan te geven dat er ge-slide kan worden. De verschillende afbeeldingen kunnen een andere titel, beschrijving en landingspagina bevatten. Een goede optie wanneer je meerdere producten of eigenschappen wilt belichten in één pin.

– Promoted Video Pins: Ook de Video Pins verschijnen op dezelfde manier als gewone Pins. Ze beginnen automatisch te spelen in de feed als ze voor 50% van de totale grootte in het zicht van de gebruiker zijn. Daarnaast kan er gekozen worden tussen twee groottes voor de video Pins: ‘max width’ en het standaard formaat. De laatste betekent dat Video Pins net zo groot worden vertoond als reguliere Pins. Wanneer een video in ‘max width’ wordt geplaatst, zal deze zich verspreiden over de gehele breedte van de feed. Hierdoor vermindert de afleiding van andere Pins.

Bron: HootSuite

– Promoted App Pins: Dit zijn Pins die alleen voor de telefoonversie van Pinterest mogelijk zijn. Wanneer een gebruiker op een App Pin klinkt, dan wordt hij/zij direct doorgelinkt naar de desbetreffende iTunes- of Google Play-link van de app. Wanneer een app snel en gemakkelijk te downloaden en gebruiken is, wordt de kans op aankopen groter.

Bron: App Sumarai

Kortom, een hele mooie aanvulling op een Social Advertising strategie. Naast goedkoop verkeer, kan jouw merk al zichtbaar zijn voordat men in de awareness-fase komt en creëer je snel naamsbekendheid. Nog niet overtuigd om te starten met Pinterest Advertising?  Dan ga ik graag persoonlijk met je in gesprek om de mogelijkheden voor jouw onderneming te bespreken. Neem hier contact met ons op. Tot snel?

Lauren Josephine

Deel deze blog